DróbHodowlaInformacjeRolnictwo

Ptasia grypa

O ptasiej grypie co jakiś czas głośno jest w mediach, na portalach informacyjnych. Jest to ostra choroba, na którą zapada głównie drób, choć stwierdzono przypadki także wśród innych zwierząt, jak na przykład psów, kotów, świń.

Według naukowców spowodowana jest wirusem grypy, który jest bardzo podobny do tego, który spowodował w XX wieku pandemię tak zwanej „hiszpanki”, na którą zmarło wielu Europejczyków. Do tej pory jednak liczba ludzi, zarażonych ptasią grypą, nie przekroczyła pięciuset. Ptasia grypa nie stanowi więc większego zagrożenia dla osób pracujących przy drobiu.

Ptasia grypa obecnie jest chorobą, która występuje już na całym świecie. Istnieje także wiele jej odmian i szczepów. Jest ona niezwykle zakaźna. Śmiertelność drobiu wynosi niemal 100%.

Objawy, jakie może mieć zarażony osobnik to między innymi: brak apetytu, kichanie, biegunki, osłabienie, ale także miękkie skorupki jaj i spadek produkcji jajek.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował raport, w którym ostrzega o ryzyku wystąpienia ptasiej grypy w Polsce. Nowe ogniska choroby pojawiły się, między innymi, w Rosji, skąd dzikie ptactwo migruje do krajów europejskich i może być zagrożeniem.

Główny Lekarz Weterynarii w Polsce z powodu wydanego ostrzeżenia, zachęca rolników, do działań mających na celu ochronę ich drobiu. Należy też pamiętać, że wirus może utrzymywać się w pomieszczeniach gospodarskich nawet do 5 tygodni.