Przyszłość rynku wieprzowiny: stabilność cen tuczników w Europie, ale wzrosty w Polsce

Przyszłość rynku wieprzowiny: stabilność cen tuczników w Europie, ale wzrosty w Polsce

Niezmienna sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny zaobserwowana została w ciągu ostatniego tygodnia. Sprzedaż świń przebiegała bez zakłóceń, a ceny utrzymały się na dotychczasowych poziomach w takich krajach jak Niemcy, Holandia, Dania, Belgia czy Austria. Ciekawym zjawiskiem okazał się jednak wzrost cen skupu tuczników w notowaniach krajowych, pomimo tego, że rynek niemiecki pozostawał stabilny. Polskie zakłady mięsne podjęły decyzję o podniesieniu cen o ponad 0,20 zł/kg dla klasy E.

Natomiast obniżki cen tuczników zanotowano we Francji i Hiszpanii – tamtejsze stawki spadły o 3 eurocenty. Na Półwyspie Iberyjskim wpisuje się też trend zwiększenia masy ubojowej. W niektórych krajach trzeciego świata doszło do wzrostu popytu na rynkach eksportowych, jednak ten fakt nie wpłynął znacząco na ogólną sytuację rynkową w Unii Europejskiej.

Ceny tuczników w Polsce poszły ku górze, mimo iż rynek w Niemczech pozostawał stabilny. Polskie rzeźnie zdecydowały się na podwyżkę o ponad 0,20 zł/kg dla klasy E. Nie wydaje się jednak, żeby miało to związek ze zwiększonymi zamówieniami na okres Świąt Bożego Narodzenia. Ten impuls prawdopodobnie jeszcze nie nastąpił.