ChorobaNawozyOwadyPlonySzkodnikiUprawy

Czym jest śmietka kapuściana i jak z nią walczyć?

Uprawa rzepaku ozimego nie jest łatwym zadaniem. Poważnym zagrożeniem są szkodniki, które przyczyniają się do zniszczenia plonów. Jednym z nich jest śmietka kapuściana – wszystko wskazuje na to, że to właśnie ona przynosi największe straty. Jest ona zaliczana do grupy muchówek. Należy podkreślić, że owad atakuje już od wczesnych faz rozwojowych. Największym „niszczycielem” jest jednak trzecie pokolenie, z którym można spotkać się jesienią. Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób z nim walczyć, to koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu.

Śmietka kapuściana – podstawowe informacje

Śmietka kapuściana to muchówka, która szczególnie upodobała sobie rzepak. Larwy omawianego owada żerują na korzeniach oraz szyjce korzeniowej. Bez większego wysiłku można zauważyć charakterystyczne korytarze. Powstałe ubytki skutkują zgnilizną. Ponadto, kondycja roślin ulega znaczącemu pogorszeniu. Trzeba wiedzieć, że uszkodzone korzenie są o wiele bardziej wrażliwe na przymrozki oraz ataki patogenów. Utrudnione jest również pobieranie składników odżywczych oraz wody. Sprawia to, że rzepak nie może się zregenerować, a jego wzrost jest zakłócony. Nierzadko efektem jest całkowite zwiędnięcie. Dorosłe muchówki składają jaja przy szyjce rzepaku (ich długość to około 1mm). Już po około 4-8 dniach wykluwają się larwy.

Skuteczne środki do zwalczania śmietki

Zwalczanie śmietki kapuścianej wymaga doboru odpowiednich środków. Rolnicy coraz rzadziej wybierają zabiegi nalistne. Dobrą praktyką jest przedsiewne zaprawianie nasion rzepaku. Godne polecenia są również granulaty do stosowania doglebowego, które wykorzystuje się w trakcie siewu. Warto zaznaczyć, że jest to rozwiązanie o wiele bardziej przyjazne środowisku naturalnemu. W grupie zarejestrowanych produktów można znaleźć m.in. Belem 0,8 MG. Preparat zawiera substancję czynną o działaniu kontaktowym oraz żołądkowym (cypermetrynę 8g/kg). Właśnie dlatego znakomicie sprawdza się podczas zwalczania śmietki kapuścianek oraz pchełki rzepakowej.