CiekawostkiEkoJesieńZiemia

Warzywa i owoce – dary jesieni

Myśląc o darach jesieni, pierwsze co przychodzi nam do głowy to z pewnością żołędzie i kasztany. Nic bardziej mylnego! To także owoce i warzywa, których w tym jesiennym czasie nie brakuje. Warzywa zasiane czy zasadzone na wiosnę, właśnie w tym czasie wydają plony.

Tego, jak niesamowicie dobrze warzywa i owoce, nie tylko te jesienne, wpływają na nasze zdrowie, chyba nikomu nie trzeba udowadniać. Są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, dzięki którym czujemy się lepiej, poprawia się nasza cera, stan włosów czy paznokci. Wpływają także pozytywnie na nasz układ trawienny.

Jakimi darami jesieni możemy się więc cieszyć w jesieni? Z owoców wymienić możemy jabłka, których w Polsce nie brakuje, gruszki, brzoskwinie. To także owoce pigwy czy winogrona, które szczególnie kojarzą nam się z jesienią. Wszystkie te owoce są u nas powszechnie dostępne, przez co często nie docenia się ich wartości. Należy także zwrócić uwagę, że są one idealnie nie tylko po zbiorze, ale także nadają się do przetworzenia. Można z nich zrobić świetne kompoty, dżemy, soki, wykorzystać do ciast i deserów, a z niektóre przerobić na domowe wino czy nalewkę ?

W warzywach, które dojrzewają na jesień, każdy znajdzie coś dla siebie. Pojawia się cukinia, bakłażan, buraczki, kapusta, marchew, kalafior. Oczywiście najbardziej z jesienią kojarzą się nam ziemniaki (bo ta pora roku to przecież czas wykopków) oraz dynia. Z warzyw także można zrobić wiele świetnych rzeczy. Można je zaprawiać, jak na przykład buraczki, robić z nich sałatki, które także dobrze się przechowują. Świetnie nadadzą się na zupy, jak chociażby leczo czy zupy-kremy z dyni czy kalafiora.

Jesień jest niezwykle bogatą w warzywa i owoce porą roku. Korzystajmy z jej darów. Poprawimy tym nie tylko nasze zdrowie, ale także wspomożemy rolników. Wiele z tych produktów jest wytwarzanych w Polsce na wielką skalę, jak na przykład jabłka. Kupując od małych, lokalnych dostawców, będziemy mieli okazję ich wspomóc.

Możliwości wykorzystania tych produktów jest naprawdę dużo. Szukaj nowych, ciekawych przepisów i nie bój się ich wykorzystać!