CiekawostkiEkoJesień

Przetwory domowe

Zapraszamy Was dzisiaj na wpis poświęcony przetworom domowym! Wydawać by się mogło, że temat ten dotyczy głównie gospodyń domowych… Nic bardziej mylnego! Panowie także są mile widziani. Świetnie sprawdzą się w roli degustatorów ?

Dawniej odpowiednia konserwacja żywności była niezwykle ważna. Ludzie nie mieli lodówek, zamrażalek. Nie istniały także sklepy, żeby można było uzupełnić zapasy. Trzeba było więc radzić sobie inaczej. Wędzono, suszono, a później także robiono przetwory. Na tym właśnie się skupimy.

Kto chociaż raz próbował domowego dżemu, konfitury czy nawet kompotu na pewno poczuł różnicę smaku. Robione w domu sałatki, ogórki czy buraczki smakują zupełnie inaczej niż te kupione w sklepie. Ich jakość jest także zazwyczaj dużo wyższa. Wiemy przecież co dodajemy do słoików, kiedy je przygotowujemy. Jeśli dodatkowo mamy „swoje” warzywa czy owoce, widzieliśmy też ich wzrost od samego początku. Co natomiast znajdziemy w sklepowym słoiku? Można sprawdzić na etykiecie, ale w większości przypadków, poza warzywami czy owocami, są to także bardzo skomplikowane nazwy ulepszaczy ?

Koniec lata i początek jesieni to idealny okres na wykonywanie różnego rodzaju przetworów. Nie tylko tych owocowych, jak wspomniane dżemy czy konfitury, ale także warzywnych, do których zaliczyć możemy różnego rodzaju sałatki.